Home>Nieuws>GROTE REKENDAG “UIT VERHOUDING!’

GROTE REKENDAG “UIT VERHOUDING!’

vrijdag 5 april 2019

Op woensdag 3 april deed onze school mee met De Grote Rekendag. We startten met een gezamenlijke opening in de grote ruimte op de tweede verdieping van onze school, de Vissenkom. Juf Mirjam opende De Grote Rekendag, waarbij ze ook al iets vertelde over het thema én over waaraan er in de diverse groepen gewerkt zou worden.

Daarna was het tijd voor de catwalk. De leerlingen van groep 8 hadden, samen met hun juffen, een prachtige opbouw gemaakt. Hierop kon een echte Catwalk gelopen worden. Van elke groep deden vier leerlingen mee aan de catwalk. De andere leerlingen waren samen een enthousiast publiek! Vanzelfsprekend luisterden we ondertussen naar de muziek van het nummer “Zie ze daar lopen, zie ze daar gaan… De modeshowkids, daar komen ze aan…”.

Na de opening ging iedere groep in het eigen lokaal aan het werk. De groepen 1 en 2 werkten over grote en kleine knuffels en de bedjes, stoeltjes en andere voorwerpen die bij hun knuffels passen. Ook deden ze opdrachten met pootafdrukken van honden, krokodillen en zelfs van een olifant! Verschillende opdrachten werden in groepjes gedaan en ook ouders hielpen om de groepjes te begeleiden.
In groep 3 en 4 was er een nieuw deurtje in de klassen. Dit deurtje was half zo groot als onze eigen deur. Wie zou er achter wonen en hoe groot zou deze persoon zijn? We probeerden dit zelf te achterhalen door te meten en te vergelijken en we tekenden op groot papier het persoontje M (Madelief, Maarten of Maurits). We leerden spelenderwijs veel over verhoudingen in het algemeen en ook over de verhoudingen in ons lichaam. Onze buitenactiviteit was het zetten van pootstappen en ook daarbij werkten we met verhoudingen.
De groepen 5 en 6 maakten kennis met de GRR oftewel de Grote RekenReus. De GRR is drie keer zo groot als wij en na een gezamenlijke inleiding met de groep werden veel opdrachten uitgevoerd waarbij de kinderen voorwerpen mochten maken voor de GRR. Mooi om dan te ontdekken dat niet alleen de lengte en breedte van de voorwerpen drie keer zo groot wordt, maar daarnaast de oppervlakte negen en de inhoud zelfs zevenentwintig keer zoveel werd!
In groep 7 en 8 werd gewerkt met grote voorwerpen, met lengte, oppervlakte en inhoud, met dimensies en met  schaduwen. Ook hier kwamen “in” en “uit” verhouding aan bod. De opdrachten waren pittig, maar er werd goed aan gewerkt! Samen kwamen we tot mooi leermomenten en verschillende kinderen concludeerden dat rekenen echt leuk is!

Als u iets wil zien van het gemaakte werk kunt u in de hal kijken naar de kleine tentoonstelling. Natuurlijk kunt u ook aan uw eigen kind vragen hoe er in de groep aan het thema gewerkt is. U krijgt vast enthousiaste verhalen!